zaterdag 19 februari 2011

Tuymans revisited























Zaterdag 10 maart 1990 schreef ik in de gerenommeerde krant Het Volk over een tentoonstelling van Luc Tuymans in De Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst, Gent:
'De tentoonstelling kenmerkt zich door schraalheid en afstandelijkheid. Je wordt hier geconfronteerd met de obsessies van een individu. De plastische verwoording valt echter tegen. De schilderijen zijn enkel aanzetten "tot" iets dat nooit wordt gecreƫerd. De toeschouwer blijft beduusd en vertwijfeld achter met een groot vraagteken.' En verder:
'In feite lijken deze schilderijtjes gemaakt voor deze ene tentoonstelling. Consequent aan Tuymans' werkwijze en filosofie zou inderdaad zijn dat de werken achteraf vernietigd, hergebruikt of opgestapeld worden, overgeleverd aan de vergetelheid, het tijdeloze, het grote Niets. Deze kunst is te veel niets om iets te zijn. Een groot talent is niet opgestaan uit de hier getoonde verdoemde wereld.'
Heiligschennis! Deze boude taal zou allicht niet meer kunnen anno 2011. Je kan niet meer ongestraft zondigen tegen kunstpausen en ander beschermd onroerend goed. En toch blijft mijn mening twintig jaar later nog overeind... Tuymans: een van de meest overschatte hedendaagse kunstenaars.

woensdag 2 februari 2011

Anti-haiku's
















Wissant, Noord-Frankrijk



het gerode lipte
aanknaller van
het kersvers ontbetene

*

maaltijd
boom van beleg
met voetgelegde bui

*

de katten als lucht
in de ijzige boom
verduren het nest

*

het smalste
suist tegen
de wetten

*

een boom is
een klein wezen
te groot voor mij

*

er is noder wezen
vruchtgebrande
ijverbrij


Daniel